Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir

Diyetisyen Melek Sezer, Ramazan Bayramından sonra beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yaşam 13.08.2013 08:30:36 0
Sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir

Diyetisyen Melek Sezer, Ramazan Bayramından sonra beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Beslenme ile ilgili uyarıda bulunan Sezer, sıvı tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

 

Sezer, ?Hamur ve şeker ikilisi hem kilo alımına sebep olur hem de kan şekerini olumsuz yönde etkiler. Bu besinler özellikle diyabet hastalarında ciddi sağlık problemine neden olabilir. Bu olumsuzluklara zemin hazırlamamak için yapılacak ikramlar konusunda dikkatli olunmalıdır. Asitli ve şekerli içecekler yerine su, maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çayları tercih edilmelidir. Günde 1,5-2 litre sıvı tüketilmesi de ihmal edilmemelidir.? Dedi.

 

Meyve-sebze tüketiminin azaldığını ve yetersiz alınan posanın bağırsakların düzensiz çalışmasına neden olabileceğini hatırlatan Sezer, posalı gıdanın bağırsakları rahatlattığını, kan şekerini daha yavaş yükselttiğini ve tokluk hissi oluşturarak aşırı yeme isteğini azalttığını bu sebeple meyve ve ana öğünlerde sebze tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

 

Orucun etkisiyle metabolizmanın yavaşladığını ve ramazandan sonra eski alışkanlıklara dönülerek normal yemek yenilmesinin kilo almaya yol açabileceğini ifade eden Sezer, ?Ramazan öncesiyle aynı şekilde besleniyor olsak bile metabolizmanın artık yavaşladığı için aynı besinlerle alınan enerji vücuda fazla gelecektir. Bu amaçla ilk hedef metabolizmayı yeniden düzenlemek veya en azından eski haline getirmektir. Metabolizmayı hızlandırmanın en önemli yolundan biri öğün sıklığını artırmaktır. Gün içinde 5-6 öğün şeklinde beslenmek, hem kan şekerinin düzenli olmasını sağlar hem de ana öğünlerde fazla miktarda besin tüketimini önler? diye konuştu.

Sezer, fazla tüketilen yağlı ve tatlı besinlerin kalp krizini tetiklediğini, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Ümit Kahrıman