Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Lodoslu havalarda şofben kullanımına dikkat

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr.A.Latfi Boz, Lodos’lu havalarda şofben kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yaşam 14.02.2013 12:31:42 0
Lodoslu havalarda şofben kullanımına dikkat

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr.A.Latfi Boz, Lodos’lu havalarda şofben kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Boz, yazılı açıklamasında, Lodos’un estiği bölgelerde aşağıya doğru bir basınç oluşturduğunu ve bacalardan çıkan gazların salınımını engellediğini belirtti.

Lodos Süresince Dikkat Edilecek Hususlar hakkında bilgi veren Boz, şunları kaydetti:

‘’Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, Yanmakta olan soba, yatmadan evvel mutlak surette söndürülmeli, Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmeli, Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşılmamalı ve 186 numaralı telefondan Elektrik Arıza Servisi’ne bildirilmeli.

Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmeli, Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşılmamalı ve 186 numaralı telefondan Elektrik Arıza Servisi’ne bildirilmeli, Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 numaralı telefondan İtfaiye Servisi aranmalı, Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak yardım istenmelidir. Doğal gaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 no’lu telefondan Doğalgaz Arıza Servisi aranmalıdır. ‘’

 

Lodos’lu havalarda Şofben Kullanımında Dikkat Edilmesi gerektiğini ifade eden Boz, ‘’Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli, Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına v.b. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalı,Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı, Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı, Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli, Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde detektör bulundurulmalı, Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; Öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı, açıksa hemen kapatılmalı, kibrit - çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hemen şofben servisi aranmalıdır.’’ diye konuştu.