Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Üreticiler destek bekliyor

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, mısır desteklemeleri ile ilgili çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi müracaatta bulunduklarını fakat hala bir cevap alamadıklarını belirtti.

Ekonomi 15.02.2013 09:25:08 0
Üreticiler destek bekliyor

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin,  mısır desteklemeleri ile ilgili çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi müracaatta bulunduklarını fakat hala bir cevap alamadıklarını belirtti.

 

Sezgin, havza bazlı desteklerde il ve ilçe bazında TÜİK verimleri dikkate alınarak üreticilerin desteklenmesine karar verildiğini belirlenen ortalama verimin yaklaşık yüzde 40. altında bulunduğunu kaydetti.

 

Osmaniye’de mısır tarımının önemli olduğunu belirten Sezgin, şu bilgileri verdi:

‘’İlimizde birinci ürün mısır ekiminde dekara ortalama 1400-1600 kg arasında, 2.ürün mısır ekiminde dekara ortalama 900-1100 kg verim alınmaktadır. Desteklemeler geçen yıl 1.üründe dekara 1400 kilogram iken bu yıl 858 kilograma, 2.üründe dekara 900 kilogram iken bu yıl 672 kilograma düşürüldü. Bu uygulamayla her türlü masrafı esirgemeyerek dekara daha fazla üretimde bulunan, yüksek verim ve kaliteden ödün vermeyen dolayısıyla da ülke üretimine ekonomik açıdan katkıda bulunan çiftçilerimiz mağdur duruma düştü. Güç şartlar altında, çok yüksek fiyatlardan girdi kullanarak üretim yapan çiftçilerimiz, üretmiş olduğu ürününü hak ettiği fiyata satamadığından tüm umudunu Hükümetimiz tarafından verilecek olan karşılıksız desteklere bağlamıştır.’’

 

Hedefin tarımsal verimliliği arttırmak olması gerektiğini ifade eden Sezgin, ‘’Tarımsal üretime verilen toplam desteklerin yaklaşık üçte birine karşılık gelen, gıda güvencesi açısından ve özellikle arz açığımız olan ürünlere verilen havza bazlı fark ödeme destekleri çiftçilerimiz ve ülkemiz açısından oldukça önemlidir. Çiftçilerimizin oluşan fiyat ve verilen primlerden önemli ölçüde etkilendiği bilinmektedir. Bu nedenle bir sonraki yıl ekim alanlarında meydana gelebilecek daralmalar ülke üretimimiz açısından sıkıntılar yaratacaktır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir yandan 2013 yılı desteklemelerini bir önceki yıla göre %19,8 artırırken diğer yandan çiftçilerimizin gelirlerini kısması birbiriyle tutarlı politikalar değildir’’ dedi.

 

Sezgin, yetkililerin gerekli çalışmaları yaparak çiftçilerin mağduriyetini gidermelerini beklediklerini sözlerine ekledi.