Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Macaristan ve Belçika da eğitim gezisi yapıldı

Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında hazırlanan Süt Üretiminde HACCP Uygulamalarının Avrupada Öğrenilmesi Projesi için Macaristan ve Belçika da eğitim gezisi düzenlendi.

Kültür Sanat 20.05.2013 08:43:42 0
Macaristan ve Belçika da eğitim gezisi yapıldı

HACCP Uygulamalarının Avrupada Öğrenilmesi Projesi için Macaristan ve Belçika da eğitim gezisi düzenlendi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kadirli"de süt işleyen işletmelerden, süt üreticileri birliğinden, ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve gıda teknikeri ve bu konuda çalışmak isteyenlere yönelik 10 günlük kurs sonunda sütün üretimi, işlenmesi ve pazarlanması yönünde 6 Mart-2 Nisan 2013 tarihleri arasında Macaristan'ın Budapeşte ve Belçika'nın Brüksel eğitim kursuna 20 kişinin katıldığı belirtildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, 2012 yılında kabul edilen projenin amacının, katılımcıların AB’de uygulanan yenilikçi HACCP uygulamalarının öğrenilmesi olduğunu söyledi.

Sağlam, 113 bin 766 Euro'luk projenin 6 yurtiçi ve 6 da yurtdışı olmak üzere 12 ortağa sahip olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında Belçika ve Macaristan’a eğitim gezisi düzenlendi. Avrupa Birliği üye ülkesi olan Macaristan Budapeşte’de katılımcılar için hazırlanan programda teknik gezi, teknik eğitimlerin yanında kültürel gezi programları da uygulanmıştır. Proje konusu olan süt üretiminde HACCP Uygulamaları konusunda çok titiz davranıldığı gözlenmiştir. Ülkenin 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olduktan sonra çiftliklerin ortalama hayvan sayıları 400 büyükbaş olarak yapılanmış, araziler yem bitkilerine tahsis edilmiş, silajlık mısır ve yonca üretimine ağırlık verilmiştir. Üretilen sütün üretim safhasından tüketim safhasına kadar hijyenik olarak işlenmesi amaçlanmış, kontrol mekanizması oluşturulmuştur.

Avrupa Birliği başkenti ve üye ülkesi olan Belçika Brüksel'de ise katılımcılar için teknik ve bilimsel eğitimlerin yanında, teknik gezi ve kültürel gezi programları uygulanmıştır. Katılımcılara sütün üretimi, işlenmesi ve pazarlanması yönünde her türlü bilgilendirme yapılmıştır. Ülkede süt üretiminde HACCP bütün işletmelerde uygulanmakta, işletmeler tamamen entegre ve üretilen sütler el değmeden sağılmakta, soğutma tanklarına gitmekte ve süt işleme ünitesine aktarılmaktadır. 

Kadirli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi" kapsamında hazırlanan "Süt Üretiminde HACCP Uygulamalarının Avrupa’da Öğrenilmesi Projesi" için Macaristan ve Belçika'da yapılan eğitim kursları başarıyla tamamlanmış, katılımcılar ve projenin amacına büyük fayda sağlamıştır."

 Menderes Özat