Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Devlet Hastanesin de kapalı böbrek ameliyatı yapıldı

Osmaniye Devlet Hastanesinde Dünyada ikinci Türkiyede ilk kez olan bir ameliyata imza atıldı.

Yaşam 17.06.2013 08:44:49 0
Devlet Hastanesin de kapalı böbrek ameliyatı yapıldı

Osmaniye Devlet Hastanesinde Dünyada ikinci Türkiyede ilk kez olan bir ameliyata imza atıldı.

Tüm organları ters tarafta olan 78 yaşındaki Fadime Şehitoğlu, böbrek toplayıcı sistem tümörü teşhisiyle hastaneye yatırılıp ilk defa kapalı böbrek ameliyatı yapılarak sağlığına kavuşturuldu.

Şehitoğlu'nun, tüm organların ters tarafta olmasının görülme olasılığı 50 binde, yakalandığı böbrek hastalığının da görülme olasılığının 10 binde bir ihtimali bulunduğu kaydedildi.
Osmaniye Devlet Hastanesi Başhekimi Başhekim Opr. Dr. Hüseyin Çelik, "Tıp dilinde 'situs inversus totalis' adı verilen bu durumun hastanın bütün organlarının yerlerinin ters olması dır. Hastamızın kalbi sağ tarafta, dalağı sol tarafta olması gerekirken sağ tarafta, karaciğeri sağ tarafta olması gerekirken sol tarafta, bağırsaklarının yapısı değişik, böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bu hastamızda böbreğin toplayıcı sistem tümörü var ve hastanın böbreğini ve idrar kanalını alacağız." dedi.
Dr. Çelik, ilk defa 2012 aralık ayında Japonya'da bir vakada görülen rahatsızlığın Türkiye'de bir ilk olduğunu ve ilk kez Osmaniye Devlet Hastanesi'nde ameliyatının gerçekleştirildiğin söyledi.
Ameliyatın teknik konularında da bilgi veren Opr. Dr. Kaan Gökçen ise şöyle dedi:
"Bu hastamız hastanemize idrarda kanama şikayetiyle geldi ve toplayıcı sistem tümörü izlendi. Hastamıza yapılan girişim ile tümör doğrulandı ve böbreğin tüm idrar kanalıyla beraber çıkartılması olarak planlandı. Böyle bir ameliyatı ilk defa gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Teknik olarak biraz detay vermem gerekirse gazla yani karbondioksit ile hastanın karnını şişirdikten sonra üç delikten aletlerimizle içeriye giriyoruz. Kamera ve diğer el aletlerimizle böbreği ve daha sonra böbreğin idrar kanalını çıkartarak çok ufak yaklaşık 5 cm'lik bir kesi ile hem böbreği hem de idrar kanalını birlikte çıkarttık. Tabi bu da hastamıza çok büyük avantaj sağlıyor. Hastamız 78 yaşında bayan ve kilosu da olan bir hasta. Değişik olan tabi hastanın organlarının yerlerinin farklı olduğu ve bizimde bildiğimiz cerrahi anatominin dışında bir vaka olmasıydı. Bugün de böbrek ve idrar kanalının alınmasını tümüyle kapalı bir operasyonla gerçekleştirdik." dedi.
3 kişilik uzman ekiple Yaklaşık 1,5 saat süren başarılı bir operasyon sonucunda sağlığına kavuşan Fadime Şehitoğlu, ameliyatını başarıyla gerçekleştiren Opr. Dr. Hüseyin Çelik, Opr. Dr. Kaan Gökçen, Opr. Dr. Murat Kobaner  ile hemşirelere ve sağlık personellerine teşekkür etti.  İbrahim Emül