Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Sigorta ve Bağ-Kur prim borcu olanlara müjde

Osmaniye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mücahit Çelik, Sigorta ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gündem 26.08.2021 09:25:00 0
Sigorta ve Bağ-Kur prim borcu olanlara müjde

Osmaniye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mücahit Çelik, Sigorta ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çelik açıklamasında, kamu alacaklarının yapılandırılması ile ilgili son başvuru tarihinin 31 Ağustos 2021 olduğunu hatırlatarak, işveren ve sigortalıların bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğine değindi.
Çelik, 7326 Sayılı Kamu Alacaklarının Yapılandırması kapsamı içerisinde Sosyal Güvenlik Prim borçlarından işçi-işveren alacakları, Bağ-Kur prim borçları, işsizlik sigortası prim borçları, isteğe bağlı sigortalıların prim borçları, bunun yanında belediyelerin, spor kulüplerinin prim borçları ve Bağ-Kurlulara ait ödenmediği için silinen sürelere ilişkin yapılacak ihya borçlarının 7326 Sayılı Kanun Kanun kapsamında yapılandırılabileceğini söyledi.
Yapılandırmadan faydalanacak olanlara ödeme kolaylığı açısından taksit imkanı olduğunu da vurgulayan Çelik konuşmasında, "Başvuru süresi 9 Haziran 2021'de başladı ve 31 Ağustos 2021 tarihinde de sona erecek. Bu süre içerisinde prim borcu olan işverenlerimizden, e-bildirge şifresi aktif olanlar e-sgk üzerinden, primlerini kendi ödeyen sigortalılarımızın ise e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecekleri gibi şahsen ya da posta yoluyla ilgili Sosyal Güvenlik Merkezlerine de başvurabileceklerdir. Başvuruda bulunan kişiler yapılandırılan borçlarını, taksit tutarlarını ve ödeme vadelerini görebilecekler, e-sigorta ve e-Devlet üzerinden ödeme planlarını görüntüleyen sigortalı ve işverenlerimiz, ödeme planında yer alan taksitli ya da peşin ödeyecekleri tutarları tebligat beklemeden doğrudan bankalara ödeyebileceklerdir” ifadelerine yer verdi.
“Peşin ödemede, gecikme faizinin yüzde 10'u alınmıyor !”
Peşin ödeme yapıldığı takdirde gecikme faizinin yüzde 10'unun alınmayacağını kaydeden Çelik, “Yapılandırma ile vadesi geçmiş borçlar için 6-9-12 ve 18 taksit halinde ikişer ayda bir ödeme kolaylığı getiriyor. Ayrıca borcun peşin yapılandırılması ve bu tutarın ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde sadece anapara ve % 10'luk yıllık üretici fiyat endeksine uyarlanmış oran üzerinden hesaplama yapılarak prim borç aslına uygulanan gecikme zam ve cezasının %90’ının tahsilinden vazgeçiliyor. 7326 Sayılı Kanun kapsamında prim borçlarını yapılandıran ve taksitlerini düzenli olarak ödeyen işverenlerle sigortalılarımız, prim teşvikleri ve indirimlerden yararlanma imkanı elde edecekleri gibi İhaleye katılmak ya da devlete yardım ve desteklerinden yararlanmak amacıyla borcu yoktur yazısı alma şansına da sahip olacaklardır. İlişiksiz belgesi almak isteyen işverenlerimize bu indirimlerden yararlanarak ilişiksiz belgesi alma kolaylığı sağlanacaktır. Kendi nam ve hesabına çalışan Bağ-Kurlu sigortalılarımızdan prim borcu olan, emekliliği hak ettiği halde borçlarından dolayı emekli olamayan sigortalılarımız yapılandırma imkanından yararlanarak anlaşmalı olduğumuz Ziraat, Halk ve Vakıf bankalarından kredi kullanarak prim borçlarını borçlarını ödemek ve kredi borçlarının maaşlarından kesilmesi sureti ile emekli olma imkanı olacaktır. Tabi ki tüm bu avantajlardan yararlanmak için 31 Ağustos'a kadar borçlu işveren ve sigortalılarımızın borçlarını yapılandırarak peşin ve taksitle ödeme imkanından yararlanmaları gerekiyor” şeklinde konuştu. SGK İl Müdürlüğü