Osmaniye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından, hayvan yetiştiricilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Birlik Başkanı Mustafa Saygılı, il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, programa katılanlara teşekkür etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, 2012 yılında toplam 813 çiftçiye 1 milyon 515 bin TL.destek verildiğini, halk elinde hayvan ıslahı ülkesel projesi kapsamında da 48 çiftçiye 217 bin TL.destek verildiğini söyledi.
Kurum projeleri hakkında bilgi veren Sağlam, ‘’Türkiye’de son yıllarda hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimiz saman fiyatlarındaki artışlarından dolayı sıkıntı yaşamaktadırlar. 2011 yılında buğday ekimi 800 bin dekar iken 2012 yılında ise toplam 600 bin dekar olmuştur. Buy durum elbette ki saman fiyatlarını da yükseltti. 1980’li yıllarda koyun sayısı ile nüfus sayımız eşitti. Şu anda 25 milyon hayvan sayımız var. 75 milyon nüfusumuz var. O zamanlarda et, süt sıkıntısı yaşanmıyordu.’’ Dedi.
Sağlam, toplantının verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Torun, ‘’Hayvancılık çok güzel yerlerdeydi. 1984’den itibaren önemini kaybetmeye başladı. Kır keçisi, koyunculuk olsun, zaman içerisinde şehirlere doğru göç etmeye başladı. Buna paralel insanlarda bazı sorunlar yaşanmasına neden oldu. Örneğin verem hastalığından hiç bahsetmezken şimdi sıkça görülmeye başlandı. Süt sıkıntımız yok. Fakat kırmızı ette sıkıntımız var. Bir alternatif olarak koyun kalıyor. Bilinçli üreticilik yapmak önemli. Verimin arttırmak için bu şarttır. İşletmelere uygun hayvanlar seçilmelidir. Artık bilgi ve teknoloji bir araya geldiği sürece her türlü sorunları aşmak mümkündür.’’ Dedi.
Programda, Ziraat Mühendisleri Veysel Serkan Günbey, Zeynel Göçmez, Ertan Yazgan, Bekir Uyduran, Veteriner Hekim Bünyamin Akın, Veteriner Sağlık Teknisyeni Murat Ulusoy, sunumlar yaptı.
Program sonunda, Birlik Başkanı Mustafa Saygılı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam’a plaket verdi. Ümit Kahrıman