Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Yörük Şöleni Yapıldı

Osmaniye de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Şubesince, Yörük Şöleni düzenlendi .

Kültür Sanat 16.04.2013 08:37:22 0
Yörük Şöleni Yapıldı

Osmaniye de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Şubesince, Yörük Şöleni düzenlendi .

 Birlik Osmaniye Şube Başkanı Mustafa Saygılı, Cevdetiye Beldesindeki Reşet Eker Parkında düzenlenen şölende yaptığı açılış konuşmasında, katılımcılara teşekkür etti.

Yörükler ve yaşantıları hakkında bilgi veren Saygılı, etkinliği geleneksel hale getirmek istediklerini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise böyle bir etkinlik düzenlemekten mutlu olduklarını belirtti.

Osmaniye’de hayvancılığın ülke genelinde olduğu gibi gelişmeye devam ettiğini ifade eden Sağlam, desteklemeler hakkında bilgi verdi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof.Dr.Veysal Ayhan, “Çözüm sürecine bağlı olarak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki koyun sayısında büyük bir artış bekliyoruz’’ dedi.

Ayhan, çözüm sürecinin hayvancılık sektörünü olumlu yönde etkileyeceğine inandığını ifade etti.

Küçükbaş hayvancılığın geliştiğini anlatan Ayhan, şöyle devam etti:

“Yaylalardan, meralardan, ormanlardan yararlanma konularında organik ve ekolojik önemli değişiklikler oldu. Türkiye coğrafyası sayın bakanımızın da belirttiği gibi küçükbaş hayvan coğrafyası. Bu noktada Türkiye hayvancılığının merkezine küçükbaş hayvancılık taşınmış bulunmakta. Yıllardır, ülkemizdeki terör olayları, maalesef özellikle kırsal kesimlerimizde yapılan hayvancılık sektörünü de etkileniyordu. Özellikle bu çözüm sürecine bağlı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizde koyun sayısında büyük bir artış bekliyorum. Artık, meralarımızda, yaylalarımızda, ormanlarımızda koyu kuzu sesleri dinleyeceğiz. Dağal olarak bu artış beraberinde, doksanlı yıllarda olduğu gibi bu bölgelerimizden yetiştirilen koyunları, kuzuları Ortadoğu ülkelerine tırlarla ihraç etme imkanını sağlayacak. Bu da ülkeye döviz getirme anlamına geliyor. Trent bu şekilde gelişiyor. Olumlu gelişmeler var.”

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Bakanlığının hayvancılıkta olumlu adımlar attığını belirten Ayhan, Türkiye’de ilk kez koyun ve keçi yetiştiricilerine destek verildiğini kaydetti

Ayhan, ‘’Ülkelerin gelişmişlik düzeyini ölçmede, tüketilen hayvansal kökenli et, süt ve yumurta gibi ürünlerle önemli. Ülkemiz, kesmiş olduğu et miktarı diğer gelişmiş ülkelere oranla biraz daha düşük olsa da bakanlığımız, sektörü canlandırmamız noktasında adımlar attı. Türkiye’de ilk kez koyun ve keçi yetiştiricilerine destek verildi” dedi.

Ayhan, sosyal güvenliğin öneminden bahsederek, bu konuda çalışma yapıldığını ifade etti.

-Çobanlık mesleğini tanımlatma sürecine girildi-

Ayhan, Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumuyla çobanlık mesleğinin standardını belirlediklerini kaydetti:

Çobanlık mesleğini tanımlatma sürecine girildiğini söyleyen Ayhan, “Çoban kimdir?, Hangi Özellikleri taşır?, Meslek standartları nelerdir? konularında kısa süre sonra meslek standardı yayınlanacak. Bu durum ister istemez bu mesleği sürdürenlere de artı değer katacak.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı ortak bir protokol imzaladı. Çobanların sosyal güvenlik noktasında 365 gün zor koşullarda çalıştıkları için prensip kararı alındı. Bu son derece önemli. Bizlere düşen bundan sonra bu süreci desteklemek, sahip çıkmak” diye konuştu.

Programda, Osmaniye Belediyesi Mehter Takımı ve Cevdetiye Lisesi Halk Oyunları ekibi gösteri sundu.

Koyun kırpma yarışması, en güzel koyun yarışması düzenlenerek, dereceye giren koyunların sahiplerine altın verildi.

Programda, katılımcılara sıkma, börek ve ayran ikram edildi. Ümit Kahrıman