Fay hattı ve dere yataklarına yerleşim yapılmamalı

Osmaniye Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Can Karaevren, bölgede yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili olarak açıklama yaptı.

Gündem 27.02.2023 14:57:00 0
Fay hattı ve dere yataklarına yerleşim yapılmamalı

Osmaniye Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Can Karaevren, bölgede yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili olarak açıklama yaptı. Karaevren, afet riskleriyle ilgili olarak Osmaniye Belediyesinden 4 defa randevu istendiğini fakat alınamadığını belirtti. 
Osmaniye Jeoloji Mühendisleri Odası, Osmaniye ve 11 ilde yıkıcı etkilere neden olan deprem felaketiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Osmaniye Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Can Karaevren tarafından yapılan açıklamada; "6 Şubat 2023’te merkez üstü Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki deprem ve merkez üstü Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki depremler Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Kilis ve Şanlıurfa’da ağır yıkımlara neden oldu.
Afet bölgesinde gerçekleşen depremler, yaklaşık 300 km’lik bir hat boyunca yatayda 6-7 m, düşeyde de 2-3m’ye varan yüzey deformasyonları gerçekleştirmiş olup; 11 ilimizi ve 13 milyonu aşkın vatandaşımızı etkilemiş yaklaşık 45 bin vatandaşımızın ölümüne neden olmuştur” dedi.
2021 yılında yayınlanan Fay Üzerinde bulunan kentler raporunu hatırlatan Karaevren; “Osmaniye ilimizin zayıf bir zemine sahip olduğunu bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra, il merkezindeki binaların altından diri fay geçmesi nedeniyle de ayrıca risk taşıyan illerimizden biridir. Bu nedenle Osmaniye’nin 6,5’dan büyük bir olası depremde hem depremin yaratacağı şiddetli sarsıntı hem de yüzey faylanması tehlikesi nedeniyle hasar alması ihtimali olduğunu 9 Mart 2021 Jeoloji Mühendisleri Odamızca Fay üzerinde bulunan kentler Osmaniye raporunda belirtilmiştir. Başta Osmaniye Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlara iletilmiş ancak dikkate alınmamıştır” ifadelerini kullandı.
Afetin getireceği riskleri azaltmak için Belediyeden randevu istendiğini fakat 4 randevunun da verilmediğini sözlerine ekleyen Karaevren; “12 Ekim 2022 tarihli “Fay Zonları, Dere Yatakları ile Heyelanlı Alanları Yapılaşmaya Açan Uygulamalardan vazgeçilmeli, bir yandan da afet risk azaltımı ve yönetimi sisteminin gerektirdiği yapısal düzenlemeler kararlılıkla hayata geçirilmeli ve toplumsal farkındalığı artırmalıdır. Şeklinde odamız tarafından kamuoyu bilgilendirilmiş ancak ilgili kurumların dikkatini çekmemiştir. Yine bu konuları görüşmek üzere Aralık ayında Şube yönetimizce Osmaniye belediyesinden 4 kez randevu istenmiş ancak randevu verilmemiştir. Depremin ardından Kamuoyuna yansıyan bilgilerde yeni yerleşim alanları için yer seçim çalışmalarına başlanıldığı ve 1 ay içinde inşaatlara başlanarak, 1 yıl içerisinde de konutların tesliminin yapılacağı yetkili makamlarca dillendirilmiştir. Seçilen bu alanların tarım ve mera arazileri açısından durumu, meteorolojik olaylara karşı duyarlılığı-kırılganlığı, zemini, kentle olan ilişkisinin nasıl kurulacağı gibi en temel gerekliliklerin bile yerine getirilip getirilmediğinin bilinmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Enkaz kaldırma ve moloz depolanması ile ilgili uyarılarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Karaevren; “Molozların gerekli yer tespiti ve çalışmalar yapılmadan gelişigüzel depolanmasının önüne geçilmeli, bu alanlar özellikle içme suyu toplama havzası içerisinde olmamalıdır. Kent ölçeğinde yıkımların yaşandığı illimizde yerbilimsel çalışmaların kent bütünü ve kırsal alanları kapsayacak biçimde detaylı olarak ele alınması gerekmektedir. Ancak, yaşananlardan ders alarak bu alanlar belirlenmelidir. Seçilecek alaların; iklim özellikleri de dikkate alınarak; jeolojik ve hidrolojik kökenli afetler ile meteorolojik kökenli afetlere uğrama riski bulunan alanlardan uzak olması gerekmektedir. Yani fay zonlarının deformasyon zonları ile depremler sonucu meydana gelen sıvılaşma, yanal yayılma gibi etkilere açık olmayan heyelan, kaya düşmesi, oturma, çökme, tıbbi jeoloji kökenli riskleri içermeyen ve sel, taşkın gibi jeolojik ve hidrolojik kökenli afetler dikkate alınmalıdır. Ayrıca seçilen yerlerin kentin sahip olduğu yeraltı ve yüzey su kaynakların beslenme alanları da dikkate alacak ve koruyacak şekilde mevcut alanlarla nasıl bir entegrasyonun sağlanması gerektiği hususları da dikkate alınarak yer seçimlerin yapılması gerekmektedir” diyerek açıklamasını noktaladı.
Osmaniye Jeoloji Mühendisleri Odası