Tarih: 04.02.2023 13:37

Fay yasası acilen çıkarılmalı

Facebook Twitter Linked-in

Osmaniye Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Can Karaevren, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 4.6 şiddetinde ki depremle ilgili açıklama yaptı. Karaevren, Düziçi Osmaniye fay hattının farklı büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip bir fay zonu olduğunu söyledi. 
Osmaniye Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Can Karaevren, geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Karaevren açıklamasında; “Fay Zonları, Dere Yatakları ile Heyelanlı Alanları Yapılaşmaya Açan Uygulamalardan vazgeçilmeli, bir yandan da afet risk azaltımı ve yönetimi sisteminin gerektirdiği yapısal düzenlemeler kararlılıkla hayata geçirilmeli ve toplumsal farkındalığı artırmalıdır. 
Çoğu büyük şehir niteliğinde 24 ilimiz, 80 i aşkın ilçemiz, 500 ü aşkın köy veya mahallemiz, çok sayıda baraj veya göletin gövde aksları, organize sanayi bölgelerimiz, atık havuzu -barajları ile çok sayıda kritik sanayi tesisimiz aktif fay zonları veya hatları üzerine inşa edilmiş bulunmaktadır. Doğu Anadolu fay zonu içerisinde bulunan Düziçi ve Osmaniye dolaylarında farklı büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip aktif fay zonudur. En son 4,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bu fay zonlarının deformasyon bölgeleri üzerine inşa edilmiş yüzlerce binada, binlerce insanımız yaşamını sürdürmeye devam etmektedir.
Afetlerden sonra Kurtarma değil, Risk azaltma odaklı bütünleşik bir afet yönetiminin mevzuatı yeniden yapılandırılmalı; diğer ülkelerde de örneğine rastlanan, deprem özelindeki çalışmalara referans olacak bir “FAY YASASI” kazandırılmalı; planlama ve yapılaşma açısından “Diri Fay Haritası”, “Yüzey Faylanması Tehlikesinin Değerlendirilmesi”, “Kuraklık”, “Taşkın Tehlike ve Risk Haritalarının” kullanımı gibi farklı afet türlerine ilişkin tedbirlerin alınmasını sağlayacak alt mevzuat düzenlemeleri acilen gerçekleştirilmelidir.
Başta zemin ve temel etütleri olmak üzere “etüt ve projelerin” izleme, kontrol ve denetim faaliyetini yerine getiremeyen Bir çoğunda bu etüdlerin denetlenmesini yapacak Jeoloji Mühendisi bulunmayan “yapı denetim sistemi” uygulamalarından vaz geçilmeli veya gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.. 
Amacına uygun olarak sağlıklı ve afet/depremlere karşı dirençli yapıların yapılmasını sağlayacak, etüt ve projelerin yerinde denetiminin Jeoloji Mühendisleri tarafından etkin şekilde yerine getirilmeye çalışılırken diğer ilçelerimizde maalesef bu denetim yapılamadığı gibi kontrolleri yapacak jeoloji mühendisi dahi bulunmamaktadır. Can ve Mal kaybının olmamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Kamuoyuna Saygı ile duyurulur."
Osmaniye JMO İl Temsilciliği




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —