Osmaniye’de Jinekoloji Uzmanı olarak hizmet veren Op. Dr. Mehmet Temel, anne karnında kalbin oluşumu ve yeni doğan bebekler hakkında bilgi verdi.
Osmaniye’de Jinekoloji Uzmanı olarak hizmet veren Op. Dr. Mehmet Temel, anne karnında kalbin oluşumu ve yeni doğan bebekler hakkında bilgi verdi. İnsan neslinin devam etmesi için sağlıklı bir canlı dünyaya getirmenin çok önemli olduğunun altını çizen Temel, anne karnında kalbin sorun yaşamasıyla iyi sonuçların ortaya çıkmadığını söyledi.
Kalbin anne karnında 19. Haftadan itibaren oluşmaya başladığını belirten Dr. Temel, 22. Haftaya kadar kalpte bir sorun olup olmadığı hakkında bilgi edinilebildiğini söyledi. Ultrason yardımıyla bebekte kalp rahatsızlığı olup olmadığının anlaşıldığını aktaran Temel, 22. Haftadan itibaren kesin tanı konularak tedaviye başlanabildiğini söyledi.
Günümüzde anne karnında bebeklere kalp rahatsızlığı tedavisi uygulanabildiğini ifade eden Dr. Temel; “Anne karnındaki bebekte kalp rahatsızlığı fetal eko (ultrasonografi) aleti yardımıyla saptanabilmektedir. Görüntüler 16. Haftadan itibaren netleşmekte ise de en iyi 22.haftalarda kesin tanı konulabilmektedir. Yapılan fetal eko tetkikiyle her türlü kalp hastalığı saptanabilir. Karıncıklar arası delik, kalp kapak darlıkları, kulakçıklar arasında geniş delik, kalpten çıkan ana damarların yer değiştirmesi, birçok kalp bozukluğunu içeren gibi, birçok kalp hastalığının tanısı konulabilir. Yapılan çeşitli çalışmalar ve araştırmalarda, fetal eko tetkikinin anne ve bebeğe zararlı bir etkisi saptanmamıştır. Fetal ekonun hamile olan tüm kişilere yapılması uygundur; fakat bu pratik olarak pek mümkün olmamaktadır. Yalnız kendisinde veya ailesinde kalp rahatsızlığı bulunanlar, şeker hastalığı ya da lupus hastalığı olanlar, viral enfeksiyonlar(Kızamıkçık gibi) geçirenler, aşırı alkol veya kokain kullananlar, radyasyona maruz kalmış anne adayların kesinlikle fetal echo yaptırmaları gerekmektedir. Anne karnındaki bebekte fetal ECHO tetkiki ile saptanan kulakçıklar arasındaki delik ve aort ile akciğerlere kan götüren damar arasındaki açık olan damar normal oluşumlar olup, bunların varlığı ile kalp anne karnında normal işlevini yapabilmektedir. Bu iki oluşum bebek doğduktan bir müddet sonra değişik mekanizmalarla kapanarak işlevlerini tamamlarlar.” dedi.
Bebeklerde kalp rahatsızlıklarının genetik veya annenin geçirdiği hastalıklara bağlı olarak gelişebileceğinin altını çizen Dr. Temel, anne karnında yapılacak girişimlerle tedavi edilebileceğini söyledi. Temel; “Anne karnında ve çocuklukta, kişinin kalp hastalıklarından korunması kişinin kendi elinde değildir. Bu dönemdeki hastalıkların daha çok genetik geçiş ve dış etkenlerden kaynaklanan kalp hastalıkları olduğunu gözlemlemekteyiz. Anne karnında oluşabilecek kalp rahatsızlıkları genetik geçişli olabileceği gibi, anneye bağlı şeker ve lupus hastalığına, aşırı alkol ve sigara kullanımına, annenin kullandığı bazı ilaçlara, gebelik döneminde korunmasız röntgen ışınlarına maruz kalınmasına, annenin geçirdiği bazı enfeksiyonlara (özellikle kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar) bağlı olabilir. Anne karnında kalp hastalığı tanısı konulan bebeklerde eğer basit kalp problemleri mevcut ise bunlar doğumdan sonra giderilebilinir. Kalp kapak darlıkları veya ritim bozuklukları gibi kalp problemleri anne karnında yapılacak girişimlerle çözümlenebilir. Kalp damarlarının farklı yerlerden çıkması, mor çocuk hastalığı gibi sorunlarda ise bebek doğar doğmaz girişim gerekebileceği için kadın doğum uzmanı, pediatrik kardiyolog ve pediatrik kalp cerrahisi kontrolünde doğumdan sonra değerlendirilerek, ilaç veya girişimsel tedavi kararı alınabilir. İleri düzeyde çözümlenemeyecek ya da anne ve bebeğin yaşamını tehdit edecek olgularda, gebelik sonlandırılabilinir.” ifadelerini kullandı.
Dr. Temel, anne karnında açık olan kulakçıklar arasındaki delik ve aort damarı ile akciğer damarı arasındaki damarların doğum sonrası tekrar kapanmayabildiğini hatırlatarak, Kardiyologların müdahalesiyle ameliyatsız olarak, imkansızsa cerrahi yöntemlerle kapanma işleminin gerçekleştiğini söyledi.
Günümüzde gelişen tanı ve teknolojik tıp araçlarıyla yeni doğan bebeklerin başarılı bir şekilde ameliyat edilebildiğinin altını çizen Dr. Temel; “Bazı olgularda pediatrik kardiyologlar tarafından yapılan girişimlerle ameliyatsız yöntemlerle kalp problemi giderilebilmekte veya ameliyata kadar geçen sürede bebeğe yardımcı olunmaktadır. Kalp hastalığının türüne bağlı olarak tedavi gören çocukların büyük bir çoğunluğu operasyon sonucu normal yaşamlarına devam edebilirler” açıklamasıyla sözlerine son verdi.
Haber Merkezi