1933 yılına kadar Cebelibereket olarak anılan Osmaniye, o tarihte Adana iline bağlanmış ve 63 sene sonra tekrar 1996 yılında il statüsüne kavuştu.
1996 yılında yaşanan bir trafik kazası Osmaniye ilçesini bir anda Türk Siyasetinin tam merkezine oturttu. Belediye Başkanı Musa Şahin geçirdiği trafik kazasında vefat etmiş, o zaman ki seçim kanununa göre seçim yapılmasını gerektiren bir durum ortaya çıkmıştı. Yüksek Seçim Kurulu, Ara Seçim Tarihini 3 Kasım 1996 olarak belirledi. Her seçim öncesinde, siyasilerden, “63 yıl önce yitirdikleri il statüsünü” isteyen Osmaniyeliler, 3 Kasım 1996 Pazar günü yapılacak Osmaniye Belediye Başkanlığı Ara Seçimi öncesinde de, aynı isteği tekrarladılar: “İl olmazsak oy yok!”
Osmaniye’nin kanaat önderleri bir araya gelerek çarşı merkezine “İL OLMAZSAK OY YOK!” afişini asmakla işe başladı. Esnaf ve vatandaşlara; “Gelin canlar bir olalım; ara seçimde il olalım.” yazılı el afişleri dağıtıldı. Osmaniyeli politikacılar ve önde gelen isimler, 1996 seçiminin il olmak için bir şans olduğunu ifade ederek İş Adamı Ali Saçıkara ve Emekli Albay Neşet Dinçer’in önderliğinde Osmaniye’yi İl Yap Platformu kuruldu.
24 Ekim 1996 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde toplanan genel kurulda Adana milletvekilleri başta olmak üzere; Osmaniye ilçesinin il olması hakkında verilen kanun teklifi genel kurulda oy çokluğu ile kabul edilmiş ve Osmaniye 63 yıl aradan sonra tekrar il olmuştur. İl olduktan sonra ekonomik yatırımlarla güçlenmeye başlayan Türkiye Cumhuriyetinin 80. İli olan şehrimiz gelişimine ve dönüşümüne devam ederek, bölgenin en zengin ili olma potansiyelini de taşımaktadır.
Haber Merkezi