Bugün, 19 Haziran 2025 Perşembe

Yenidoğan canlandırma programı önemlidir

Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitmeni Meltem Demirkıran, doğumun fizyolojik ve doğal bir olay olmakla birlikte zaman zaman destek gereksinimi gösterebildiğini belirtti.

31.07.2023 10:25:00 0
Yenidoğan canlandırma programı önemlidir

Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitmeni Meltem Demirkıran, doğumun fizyolojik ve doğal bir olay olmakla birlikte zaman zaman destek gereksinimi gösterebildiğini belirtti.
Demirkıran, yaptığı açıklamada, doğumda karşılaşılan en büyük zorluğun su içinde yaşayan bebeğin hava solunmaya başlaması için gerçekleşen geçiş süreci olduğunu anlattı.
Bebeklerin çoğunluğunun bu geçiş sürecini sorunsuz atlattığını, bir kısmınınise yardıma gereksinim duyduğunu ifade eden Demirkıran, şunları kaydetti:
“Doğumun ardından soluk almakta güçlük çeken bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur.Dünyada her yıl 4 milyon bebek kaybedilmekte ve bu ölümlerin 3 milyonu ilk haftada olmaktadır.Doğum akfiksi, yeni doğan ölümünün yüzde 23'ünü oluşturur.Bu ölümleri önemi bu ölümleri önlenebilirdir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1.3 milyon bebek dünyaya gelmekte ve bu bebekleri yüzde 8'i asfiksiye bağlı nedenlerle kaybedilmektedir. Bu sebeple yeni doğan canlandırma programı 1998 yılından bu yana ülke genelinde doğumda bebeğe eli değen tüm sağlık çalışanlarını hedef alan ve başarıyla yürütülen bir hizmetçi eğitim programdır” 
Demirkıran, yenidoğan ölümleri hakkında rakamsal bilgiler vererek, “Türkiye nüfus sağlık araştırması 1998-2022 verilerine göre bebek ölüm hızı yüzde 26'dan, binde 6.18’e,  2022 verilerine göre bebek ölüm hızı 1093'ten binde 9.1'i neon atar ölüm hızı da binde 26'dan binde 6.6'ya düşmüştür.İlimizde Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde eğitim programı başarıyla sürdürülmekte olup 2017-2023 yılları arasında yapılan eğitimlerde toplam 661 sağlık personeli eğitim programına katılmıştır” diye konuştu. Tuğba Garip