Bugün, 21 Haziran 2024 Cuma

Toroslar Belediyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kuruldu

Toroslar Belediyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kuruldu

Gündem 5.06.2024 16:05:08 0
Toroslar Belediyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kuruldu
Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesinde ’İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ kuruldu.
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın talimatlarıyla kurulan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ilgili kurumlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla işbirliği içerisinde çevre faaliyetlerini sürdürecek. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğüne, çevre yüksek mühendisi Aslıhan Gücek atandı. Belediye Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Gücek; “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü olarak; doğal çevreyi korumak, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliştirmeye, çevre kirliliğini önlemeye yönelik çalışmalar yürütmek öncelikli hedefimizdir” dedi.
Dünyada milyarlarca insanın yaşamını ve güvenliğini tehdit eden iklim değişikliği ile daha etkin şekilde mücadele edebilmek, sıfır atık çalışmalarını kent geneline yaymak amacıyla çalışmalar yapacaklarını kaydeden Gücek; “UNICEF’in yayınladığı bir analiz dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyar insanın su kıtlığı tehdidi altında yaşadığını ortaya koydu. Dünya genelinde her yıl 25 milyar ton verimli toprak erozyon sonucu yok oluyor, sadece 1 yılda 12 milyon orman alanı çıkan yangınlarda yitirilmiştir. Dünyada 2,7 milyar insan çölleşme tehdidi altında ve 2050’de bu sayının dört milyara ulaşması bekleniyor. Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alındığında, çevremizi korumak hem her bireyin önemli bir görevi iken hem de yerel yönetimlere büyük sorumluluklar yükleyen bir konu haline gelmiştir. Ülkemizde 2020 yılında belediyelerin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık birimlerinin kurulması zorunlu hale getirilmiş olmasına rağmen Başkanımız Abdurrahman Yıldız göreve gelene kadar bu konu gündeme getirilmemiştir. Başkanımızın çevre konusundaki hassasiyeti sebebiyle ilk icraatlarından biri İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünün kurulması olmuştur” ifadelerini kullandı.

"İklim eylem planını hazırlayacağız"
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü de kutlayan Gücek; “Gelişmiş ülkelerdeki yaşanabilir çevre kalitesini ilçemizde uygulanır hale getirerek, verdiğimiz hizmetin kalitesini halkımızın arzu ettiği seviyeye çıkaracağız. Bunun için önceliğimiz meslek odalarımız, dernekler, sivil toplum kuruluşlarımız ve mahalle muhtarlarımız ile işbirliği yaparak doğru atık yönetimini oluşturmak olacaktır. Toroslar Belediyesi olarak iklim eylem planını hazırlayarak doğaya verdiğimiz sera gazı emisyonunu azaltmak, halihazırda başlatılmış olan ’sıfır atık’ çalışmalarını tüm ilçede yaygınlaştırmak da görevlerimiz arasındadır. Başkanımızın da önderliğinde; çevre ve insan sağlığını koruyarak, iyileştirerek, çevre kirliliğine yol açan her türlü kirleticiye karşı gerekli önlemleri alarak, sosyal kuruluşlarla dayanışmayı ve birlikteliği artırarak, sağlıklı, temiz bir çevrede ’yüzü gülen, nefes alan Toroslar’ı hep birlikte inşa etmek için çalışacağız. Bu vesile ile Toroslar halkımızın ve de tüm Mersini’n Dünya Çevre Günü’nü kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Haber Kaynak : İHA