Bugün, 10 Temmuz 2025 Perşembe

Köylüler Milas’tan seslendi: "Zeytin ve maden birlikte 40 yıldır mümkündü, şimdi de mümkün"

Köylüler Milas’tan seslendi: "Zeytin ve maden birlikte 40 yıldır mümkündü, şimdi de mümkün"

Gündem 10.07.2025 14:32:42 0
Köylüler Milas’tan seslendi:
Muğla’nın Milas ilçesinde, maden sahaları ve zeytinliklerle ilgili kamuoyunda son günlerde artan tartışmalara bölge halkı Kalemköy Mahallesi’nden yanıt verdi. 20 köyden katılımın olduğu etkinlikte, muhtarlar ve vatandaşlar "Maden de bizim, zeytin de bizim. İkisi birlikte Milas’ta 40 yıldır mümkündü, şimdi de mümkün" diyerek ortak bir açıklama yaptı.

Kalemköy’de zeytin ağaçlarının gölgesinde düzenlenen buluşmada konuşan Karacaağaç Mahalle Muhtarı Dursun Uysal, madencilik ve tarımın Milas’ta yıllardır bir arada sürdüğünü belirterek, dışarıdan yapılan yorumların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"Zeytini işleyen de biziz, kömürü çıkaran da"
Açıklamasında, "Biz doğa düşmanı değiliz. Zeytini işleyen de biziz, kömürü çıkaran da biziz. Santraller buraya dün kurulmadı, biz 40 yıldır birlikte yaşıyoruz. Zeytin ağacımız göz bebeğimiz, kömürümüz ekmek kapımız" diyen Uysal, doğa ile iç içe yaşadıklarını ve gerçekleri bilenin köylüler olduğunu vurguladı.

Uysal, santral ve maden sahalarında bugüne kadar yaklaşık 700 bin ağacın dikildiğini, taşınan zeytin ağaçlarının ise yeni yerlerinde yeniden ürün vermeye başladığını aktardı.

"40 köy yok olacak diyenler yalan söylüyor"
Son günlerde dile getirilen "40 köy yok olacak" iddiasına da tepki gösteren Uysal, "40 köy demek 12 bin insan demek. Nerede bu insanlar? Neden seslerini duymuyoruz? Çünkü böyle bir şey yok. Bir muhtar dışında bu yalanı kimse dillendirmiyor" ifadelerini kullandı.

Milas’ta yaşayanların gerçek gündeminin geçim olduğunu söyleyen Uysal, "Eğer kömür çıkmazsa santraller kapanacak ve binlerce insan işsiz kalacak. Asıl o zaman 40 köy yok olur" dedi.

"Ankara’da değil, zeytin ağaçlarının altında toplandık"
Geçtiğimiz hafta Meclis’te TES-İŞ temsilcileriyle birlikte açıklama yaptıklarını hatırlatan Uysal, "Bugün 20 köyden gelen insanlarla burada, zeytin ağaçlarının altında toplandık. Çünkü bu toprakların sahibi biziz. Zeytini de kömürü de biz biliyoruz" şeklinde konuştu.

"Milas’ta madenle tarım yan yana yürür"
"Milas, sadece zeytiniyle değil, yer altı zenginlikleriyle, kömürüyle, emeğiyle ve çalışkan insanıyla bilinir" diyen Uysal, 40 yıldır bölgede tarım ve madenciliğin birlikte sürdüğünü, bundan sonra da sürdürülebileceğini kaydetti.
Uysal, "Yeter ki iş düzgün yapılsın, köylünün hakkı yenmesin, doğaya saygı duyulsun. Biz de bunun takipçisiyiz. Enerjimizle, zeytinimizle, doğamızla biz buradayız" dedi.

"Buyurun gelin, yaşadıklarımızı yerinde görün"
Açıklamasının sonunda herkesi bölgeye davet eden Uysal, "Buralar hep yörük köyüdür. Buyurun gelin, misafirimiz olun. Yaşadıklarımızı bizden dinleyin. Her şeyi yerinde görmek en doğrusudur" çağrısında bulundu.

"Maden de bizim, zeytin de bizim. İkisi birlikte Milas’ta 40 yıldır mümkündü, şimdi de mümkün. Milas’ın geleceği için el birliğiyle, akıl birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz" diyen Uysal, konuşmasını alkışlarla tamamladı.
Haber Kaynak : İHA