Bugün, 15 Eylül 2025 Pazartesi

Sındırgı’da sarı altında hasat zamanı

Sındırgı’da sarı altında hasat zamanı

Gündem 15.09.2025 12:31:32 0
Sındırgı’da sarı altında hasat zamanı
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yöre sakinlerince ’Biberiye’ olarak adlandırılan turşuluk acı biber hasadına başlandı.
İlçeye bağlı Yaylabayır kırsal mahallesinde başlayan turşuluk acı biber hasadında 1 dönümden ortalama 2 ton ürün elde ediliyor. Sındırgı genelinde ise sezon boyunca yaklaşık 5 bin ton hasat bekleniyor.
Temmuz ayı sonunda başlayan acı biber hasadı, ekim ayına kadar devam ediyor. Toplaması oldukça zahmetli olan ürün, yüksek verimi ve getirisi ile üreticisinin yüzünü güldürüyor. Bu yıl çiftçiler, üretimdeki artış nedeniyle sezonu "altın yıl" olarak değerlendiriyor. Ürün, toptan kilosu 90 liradan alıcı buluyor. Gerek iç piyasada gerekse dış pazarda yoğun talep gören ürün, Sındırgı ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.
Yaylabayır kırsal mahallesinden Emine Gülşen doğduğundan beri tarımla uğraştığını belirterek, "Allah’a şükür bu yıl biberiyemiz, salatalığımız çok iyi. Para etti. Yani bu sene çiftçinin altın yılı desek yeridir" şeklinde konuşurken Ayşe Uğur ise geçen yıl 18-20 lira olan biberiyenin bu yıl 90 liradan satılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gölet üreticiye can suyu oldu
Yaylabayır kırsal mahallesinde yapılan gölet sayesinde sulu tarıma geçen çiftçiler hem üretimde hem de hasatta büyük avantaj sağladı. Çiftçiler, bu sayede hem verimin hem de kalitenin arttığını belirterek memnuniyetlerini dile getiriyor.
Göletin yapılmasının çiftçilerin durumunu değiştirdiğini belirten Ümmü Gülsüm Zengin, "Mayısta başlıyoruz. Hazirana doğru biberlerimizi ekiyoruz. Güzel biberimiz memnunuz çiftçilikten. Göletimizi yapanlardan, emeği geçenlerden Allah bin kere razı olsun. Göletimizin köyümüze çok faydası var. Köyümüz baya ilerledi. Küçük Almanya oldu" dedi.

Çiftçiler memnun
Hasada katılan üreticiler, ürünün Sındırgı için "sarı altın" değerinde olduğunu ifade ederek, "Toplaması zahmetli ama getirisi yüksek. Bu yıl göletin de faydasıyla verim arttı. Ürünümüzü 90 liradan satıyoruz, yüzümüz gülüyor" dedi. Gençleri çiftçiliğe davet eden Ahmet Gülşen, "Çiftçilikte iyi para var bu yıl. Mahsulümüz iyi. İyi para yaptı. Severek yaparsan, yapacağın işi de bilirsen para kazanırsın. Bunun yanında hayvancılık da iyi. Hem kendi yiyeceğini yetiştiriyorsun. Hem de satıp para kazanıyorsun. Ben memnunum, gençlere de öneriyorum" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA